Vilka näringsämnen behöver man ?
Din kropp
behöver en blandning av olika näringsämnen varje dag för att fungera och må
bra. Till att börja med behöver kroppen en viss mängd energi eller kalorier.
Hur mycket energi just du behöver beror på kön, ålder och hur mycket du rör
dig.
Vi får vår
energi från protein, fett och kolhydrater, men även alkohol ger energi. Utöver
det behöver kroppen flera vitaminer och mineraler varje dag. Att äta
regelbundet och varierat är ett bra sätt att få den näring som behövs.
Protein
Protein är
kroppens byggmaterial. Det finns i vävnader, hormoner och enzymer och det
transporterar järn och syre i blodet. Protein är uppbyggt av olika aminosyror
och några av dem är livsnödvändiga. De måste tillföras via maten, eftersom de
inte kan bildas i kroppen. Bra proteinkällorna är kött, fisk, ägg, baljväxter
och mjölkprodukter. Omkring 10–20 procent av energin vi äter bör komma från
protein.
Fett
Fett är mer
än dubbelt så energirikt som protein och kolhydrat. Fett behövs som energikälla
och för att kroppen ska kunna ta upp fettlösliga vitaminer (vitamin A, D, E och
K). Fett innehåller också de livsnödvändiga fettsyrorna linolsyra och
linolensyra. Kroppen kan inte tillverka dessa fettsyror utan måste få dem via
maten.
Fett finns i
både djur- och växtriket och är uppbyggt av olika sorters fettsyror – mättade,
omättade och fleromättade.
- Mättat fett finns framför allt
i kött- och charkprodukter samt mejeriprodukter som mjölk, grädde, smör
och ost.
- Enkelomättat fett finns till
exempel i raps- och olivolja, flytande margarin, bordsmargarin och
lättmargarin, samt i nötter och mandel.
- Fleromättat fett finns till
exempel i fet fisk (lax, makrill, sill), solrosolja, majsolja, solrosfrön
och sesamfrön.
Bra
fettkällor är fet fisk, rapsolja, flytande margarin, lättmargarin samt lätta
produkter av mjölk, fil, yoghurt och ost.
Omkring 30
procent av energin vi äter bör komma från fett och inte mer än en tredjedel av
detta – eller 10 procent av energin – bör vara mättat fett.
Kolhydrater
Kolhydrater
är en bra energikälla och finns som stärkelse, kostfibrer och olika sockerarter
i maten.
- Stärkelse finns framför allt i
potatis och sädesslag.
- Kostfiber är osmältbara
växtdelar som bland annat finns i grovt bröd, baljväxter, bär, frukt, rotfrukter
och grönsaker.
- Socker ger energi, men
innehåller inga viktiga näringsämnen.
Den
viktigaste funktionen för stärkelse och de olika sockerarterna är som
energikälla. De är inte livsnödvändiga för oss, men för lite kolhydrater kan
leda till brist på både energi och näring. Hjärnan och nervsystemet är helt
beroende av energi från kolhydrater. Äter vi för lite kolhydrater bryts
istället protein i musklerna eller fett i fettdepåerna ner och omvandlas till
kolhydrat så att det täcker hjärnans och nervsystemets behov.
Fördelar med fullkorn
Det tar
längre tid för fiberrik mat att passera magtarmkanalen och blodsockret stiger
därför långsammare. En annan positiv effekt är att tarmen kan fungera bättre.
Vid fiberberikning av livsmedel används ofta annat än fullkorn. Det går alltså
att äta fiber utan att få i sig något fullkorn men då går vi miste om de
positiva effekterna. Risken att drabbas av hjärtkärlsjukdomar, diabetes och
övervikt minskar om vi äter fullkornsprodukter. En lagom dagsmängd med fullkorn
kan vara en portion havregrynsgröt och en portion fullkornspasta eller två
skivor knäckebröd och en portion fullkornsbulgur.
Bra
kolhydratkällor är livsmedel som är rika på fullkorn och kostfiber som
fullkornsalternativ av bröd, flingor, gryn, pasta och ris. Även baljväxter,
frukt och grönsaker, samt potatis är bra kolhydratkällor. Omkring 50–60 procent
av energin vi äter bör komma från kolhydrater.
Vitaminer och mineraler
Vitaminer
behövs bland annat för att motverka infektioner, för att vi ska kunna se i
mörker och för att blodet ska kunna koagulera. Fettlösliga vitaminer (vitamin
A, D, E och K) kan lagras i kroppen medan de vattenlösliga vitaminerna (flera
olika B-vitaminer och vitamin C) bör fyllas på varje dag.
Mineralämnen
behövs för benstommen, tänderna, blodet och musklernas reflexer. Vissa
mineraler finns i kroppen i så små mängder att de kallas för spårämnen.
Det finns
flera vitaminer och mineraler som det oftast inte är några problem att få i sig
tillräcklig mängd av. Några vitaminer och mineraler är det bra att vara lite
extra uppmärksam på.
Vitaminer som det är bra att vara extra noga med att få i sig:
Vitaminer som det är bra att vara extra noga med att få i sig:
- Vitamin C eller askorbinsyra:
finns rikligt i frukt och grönsaker.
- Vitamin D: finns i fisk,
speciellt fet fisk, D-vitaminberikade mjölksorter som till exempel
lättmjölk, lättfil, lättyoghurt, mellanmjölk, mellanfil samt
D-vitaminberikat matfett.
- Folat (ett B-vitamin): finns i
torkade baljväxter (linser, kikärtor, bönor), mandel och nötter,
citrusfrukter, färska bär – särskilt jordgubbar – färska eller råa
grönsaker, knäckebröd och fullkornsbröd, havregryn, flingor, råg- och
grahamsmjöl.
Mineraler
som det är bra att vara extra noga med att få i sig:
- Järn: finns i kött, skaldjur,
till exempel musslor, knäckebröd, grovt bröd och fullkornsbröd, flingor
och müsli, grönsaker som spenat, grönkål, broccoli, torkade baljväxter
(linser, kikärtor, bönor) och torkad frukt.
- Zink: finns i kött, skaldjur,
knäckebröd, grovt bröd, havregryn, råg- och grahamsmjöl, torkade
baljväxter (linser, kikärtor, bönor).
- Kalcium: finns framför allt i
mjölk och ost, andra källor är torkade baljväxter (linser, kikärtor,
bönor), nötter och frön, till exempel sesamfrön, gröna grönsaker som
spenat, broccoli, grönkål och gröna bönor.
Vatten
Vatten
behövs för kroppens alla funktioner. Det finns i kroppens alla celler och
transporterar näring till cellerna och avfall ifrån dem. Vatten reglerar också
kroppstemperaturen genom att vi svettas.
Maten
innehåller vanligtvis mer än hälften av det vatten vi behöver. Drick gärna
vatten till alla måltider men, drick också vatten mellan måltiderna om du är
törstig. Vatten är den bästa måltidsdrycken och törstsläckaren. Tänk på att
läsk, saft och alkohol innehåller mycket energi, men ingen näring.
Vad är näringsriktigt?
Att äta
näringsriktigt innebär att äta enligt de svenska näringsrekommendationerna
(SNR) från Livsmedelsverket. I praktiken betyder det att:
- äta mycket frukt, grönsaker och
rotsaker.
- välja fullkornsvarianter av
bröd, gryn, flingor, pasta och ris.
- äta fisk ofta, gärna tre gånger
i veckan.
- byta hårt mättat fett mot mjukt
enkel- och fleromättat fett, alltså att använda flytande margarin eller
rapsolja till matlagning och bakning, raps- eller olivolja till dressing,
samt lättmargarin på smörgås.
- välja nyckelhålsmärkta
livsmedel, som är magra och fiberrika och innehåller begränsade mängder
med socker och salt.
- äta mindre av bakverk, godis,
snacks, choklad, grädde och dricka mindre läsk och alkohol, samt att
begränsa konsumtionen till högst ett par gånger i veckan.
Men det
räcker inte med att bara äta bra mat. I en hälsosam livsstil ingår en
kombination av bra mat och rörelsevanor. Ta därför vara på varje chans till
rörelse. Du kan till exempel ta trappan i stället för hissen, promenera eller
cykla till jobbet om du har möjlighet, åka kommunalt i stället för att ta
bilen.
Rekommendationerna
(SNR) anger referensvärden för energi, hur mycket vi behöver av protein samt
vitaminer och mineraler. Dessutom anger de en lämplig fördelning mellan de
näringsämnen som ger kalorier – protein, fett och kolhydrater. Detta uttrycks i
energiprocent, E%.
Förutom
vanlig daglig rörelse rekommenderas vuxna minst 30 minuters fysisk aktivitet
per dag, men för att undvika viktuppgång behövs det omkring 60 minuter per dag.
Aktiviteterna kan delas upp i kortare pass.
Rekommendationerna
gäller i första hand för friska personer. Energibehovet varierar med kön,
ålder, vikt och grad av fysisk aktivitet, men också från dag till dag.
Vad är energiprocent?
Energiprocent
anger hur stor del av till exempel en måltids energiinnehåll eller kalorier som
kommer från protein, fett, mättat fett och kolhydrater.
Att en måltid innehåller 35 E% fett betyder att 35 procent av energiinnehållet eller kalorierna i en måltid kommer från fett
Att en måltid innehåller 35 E% fett betyder att 35 procent av energiinnehållet eller kalorierna i en måltid kommer från fett
för otydligt
SvaraRadera!!!!!!!!!!!!
skrin tydligt
kan ni göra
det
???????????
hej
SvaraRaderarip dig
SvaraRadera