Gary
Williamson, professor i Functional Foods vid universitetet i Leeds, har
utarbetat en förteckning över livsnödvändig mat för ett
långt och friskt liv.
Han menar att varje människas livslängd är genetiskt fastställd men
genom att äta nyttig mat, superfoods,
kan vi maximera våra chanser att leva så länge som möjligt. På köpet får du ökad
livskvalitet eftersom förekomsten av sjukdomar minskar.
Den nyttiga maten:
äpplen
björnbär
svart te
blåbär
broccoli
spannmålsprodukter kli
körsbär
körsbärstomater
kaffe
tranbär
mörk choklad
grönt te
apelsiner
persikor
plommon
hallon
röda druvor
rödlök
spenat
jordgubbar
Livsmedel som är rika på polyfenoler - naturligt förekommande
kemikalier som tanniner, lignaner och flavonoider - som finns i växter är
allmänt accepterade som superfoods. En nyligen genomförd internationell
undersökning, av forskare i USA, Storbritannien och Australien, har undersökt de
hälsomässiga fördelarna av polyfenoler. De kom fram till att polyfenoler ger
skydd mot åderförkalkning.
Professor Williamson, som har publicerat mer än 240 granskade
vetenskapliga publikationer inklusive mer än 100 dokument på polyfenoler och
hälsa, säger:
- Dessa livsmedel har valts ut eftersom de innehåller mest
polyfenoler, som minskar risken för hjärtsjukdomar och bidrar till att bromsa
åldrandet. Epidemiologiska studier stöder den skyddande effekten av
polyfenol-rika livsmedel. Brist på dessa komponenter i kosten, på grund av lågt
intag av frukt och grönsaker, ökar risken för kroniska sjukdomar.
Han rekommenderar oss att konsumera så många olika livsmedel från
listan som möjligt, eftersom kombinationen av de olika kemikalierna kommer att
maximera våra vinster.
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar