torsdag 31 oktober 2013

Globala kostsituationen




Globala kostsituationen

Inledning

Under FN toppmötet i september 2000 antog FN, tillsammans med andra

internationella organisationer och världsledare, de s.k. Millenniemålen.1

Enligt en rapport från september 2004 räknar FN med att, om utvecklingen

fortsätter, kommer länder i Asien, Latinamerika och norra Afrika uppnå

målet om att halvera antalet människor i fattigdom till år 2015. Rapporten

varnar dock för situationen i Afrika söder om Sahara, där antalet fattiga

istället ökar. Orsakerna till varför dessa länder befinner sig i denna dystra

situation är många men de mest signifikanta är den fortsatta spridningen av

hiv/aids, de till synes oändliga krigen/konflikterna, den höga korruptionen

och (eventuella) klimatförändringar.

De svårigheter/utmaningar som Afrika söder om Sahara står inför, enligt

FN-rapporten, motiverar till ett fortsatt arbete med att sprida kunskap om

bl.a. matsituationen där och i andra delar av världen, där mat för dagen inte

är en självklarhet.

 

Det finns fler anledningar:

·         Inbördeskrig

·         Rätten till land

En del av svaret återfinns i frågan om rätten att äga mark.

·         Torka, översvämningar och erosion

·         Att odla livsmedel lönar sig inte.

·         Den rika delen av världen förstör den lokala marknaden i fattiga länder

·         Internationell handelspolitik

Även om många faktorer behöver förbättras inom landet eller till och med

på det lokala planet, måste samtidigt den internationella handelspolitiken

ändras och bli mer rättvis.

·        Kvinnorna förlorar

Av den totala tid som läggs på jordbruksproduktion i ett hushåll i Afrika är

det kvinnorna som står för 70 procent. Kvinnan är alltså den främsta

jordbrukaren i Afrika söder om Sahara.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar