SNR
(Svenska näringsrekommendationerna)
Utöver de
rekommendationer som ingår i NNR 2004 omfattar den svenska versionen riktlinjer
för måltids-ordning och kostens variation.
SNR har
efter behandling av Livsmedelsverkets expertgrupper för kost- och hälsofrågor
och för pediatrisk nutrition fastställts av Livsmedelsverkets styrelse.
Svenska
näringsrekommendationer (SNR) tar sikte på att ge näringsmässiga riktlinjer för
en kost, som så vitt vi idag vet utgör underlag för en generellt god hälsa.
Kriterierna för att fastställa rekommendationerna är definierade för varje
enskilt näringsämne med utgångspunkt från det tillgängliga vetenskapliga
underlaget. Dessa kriterier måste hållas aktuella, revideras och eventuellt
utvidgas, när nya kunskaper så kräver. SNR får därför inte ses som slutgiltiga,
utan måste revideras när ny kunskap framkommer.
SNR utgår från den
nuvarande kostförhållanden och näringssituationen i Norden och tar sikte på att
ge underlag för planering av en kost som är så sammansatt att den:
• tillfredsställer de primära näringsbehoven,
dvs tillgodoser individens fysiologiska behov för tillväxt och funktion,
• ger förutsättningar för en generellt god
hälsa och minskar risken för kostrelaterade sjukdomar.
SNR gäller primärt för
grupper av friska människor. Vid sjukdom och för grupper med speciella behov
kan kostens sammansättning behöva anpassas i förhållande till de krav som
föreligger.
Sammansättningen av
kosten varierar i allmänhet från måltid till måltid och från dag till dag. SNR
gäller i princip för ett genomsnitt av en längre period på exempelvis en vecka.
Värdena i rekommendationerna avser de mängder av näringsämnen som ska
konsumeras. Förluster i form av svinn vid beredning och varmhållning ska därför
beaktas när man planerar på basis av rekom-mendationerna.
SNR förutsätts bli
använda som:
• riktlinjer vid planering av kost för
grupper,
• underlag för undervisning och upplysning
om kost,
• underlag för livsmedels- och
nutritionspolitik,
• underlag vid värdering av kostintag
SNR omfattar
rekommendationer och kriterier för användning vid planering av kost för grupper
och vid värdering av näringsintag från kosten. Följande delar ingår:
• Rekommendationer om fördelning av energi
givande näringsämnen (fett, kolhydrater, protein). Rekommendationer om
kostfibrer.
• Rekommendationer om önskvärt intag av
vissa vitaminer och mineralämnen angivet per dag. Värdena innefattar en
säkerhetsmarginal som gör det sannolikt att behovet täcks hos så gott som hela
befolkningen.
• Referensvärden för energiintag
• Rekommendationer om fysisk aktivitet
• Rekommendationer om salt
• Rekommendationer om alkohol
• Rekommendationer om kostens variation
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar